Nadzór nad prawidłowym przebiegiem Konkursu z ramienia Organizatora - Stowarzyszenia Polska Ekologia pełni mistrz piekarski i cukierniczy
Czesław Meus
Od 38 lat zajmuje się propagowaniem żywności niskoprzetworzonej, w szczególności produktów ze zbóż ekologicznych. W latach 1970-1985 prowadził cukiernię i cocktail bar w Krakowie i Białym Dunajcu. W latach 1987-2000 prowadził piekarnię, która otrzymała statut Jednostki Innowacyjno-Wdrożeniowej. Chleby Czesława Meusa otrzymały dwa złote medale na MTP Polagra oraz wiele medali i wyróżnień na innych imprezach targowych. Chleb Makrowit wymyślony przez Czesława Meusa był chroniony patentem (sposób wytworzenia ciasta na chleb pełnoziarnisty). Czesław Meus wraz z grupą 15 osób (przetwórców produktów z certyfikatem ekologicznym) założył w 2006 roku Stowarzyszenie Polska Ekologia. Aktualnie Czesław Meus w Polskiej Ekologii jest odpowiedzialny za rozwój sektora przetwórstwa zbóż, ze szczególnym kierunkiem na zboża pradawne. Zajmuje się nadzorem technologicznym i przygotowywaniem piekarń do uzyskania certyfikatów ekologicznych.