Jury Konkursowe


Jury Konkursowe:
  • Katarzyna Mojzykiewicz (przewodnicząca Jury) - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, mistrz piekarski i cukierniczy [czytaj więcej]
  • Anna Wirkijowska - doktor inż., nauczyciel piekarstwa i technologii zbóż na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie [czytaj więcej]
  • Anna Winiarska - doktor habilitowany technologii żywności i żywienia, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie [czytaj więcej]
  • Łukasz Dobrowolski - szef kuchni zakochany w mące, Executive Chef marki Bosch i Wiesheu [czytaj więcej]
  • Tomasz Knapowski - doktor habilitowany w dziedzinie: Nauki rolnicze, dyscyplina naukowa: Rolnictwo i Ogrodnictwo, profesor Politechniki Bydgoskiej [czytaj więcej]



Katarzyna Mojzykiewicz Jest przedstawicielem III pokolenia w rodzinnej piekarni-cukierni Anika Stanisław Butka. Posiada 25 letnie doświadczenie w branży. Absolwentka Akademii Rolniczej (Uniwersytetu Przyrodniczego) w Poznaniu na kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka. Ukończyła także studia podyplomowe na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu na kierunku Rachunkowość i Podatki. Posiada tytuł mistrz w rzemiośle piekarz, cukiernik oraz sprzedawca. Jest przewodniczącą Komisji Egzaminacyjnej przy Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu w zawodzie piekarz oraz zastępcą przewodniczącego Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie cukiernik. Jest także metodykiem Związku Rzemiosła Polskiego. Jako członek Zarządu Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu angażuje się społecznie w wiele działań mających na celu propagowanie rzemiosła. Współpracuje ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP. Katarzyna była w składzie Jury w II i III edycji Master Baker.


Anna Wirkijowska - doktor inż., nauczyciel akademicki, z technologią zbóż i piekarstwem związana zawodowo od 15 lat, amatorsko od zawsze. Uwielbia gotować, piec, tworzyć w kuchni słodkie inspiracje z prostych i ogólnie dostępnych składników. Swoją pasją zaraża nie tylko studentów podczas zajęć ale także uczniów ze szkół podstawowych, średnich i członków kół gospodyń wiejskich. Jest propagatorem tradycyjnego pieczywa. Aktywnie uczestniczyła w akcji „Ratujmy Polski Chleb”. Organizuje liczne warsztaty popularno-naukowe z piekarstwa w ramach Festiwali Naukowych oraz współpracy ze szkołami. Promuje polskie zboża i tradycyjne produkty zbożowe w audycjach Polskiego Radia Lublin. Prowadzi wykłady dla doradców rolniczych aby dotrzeć do rolników i zachęcić ich do tradycyjnego wypieku chleba zgodnie z teorią „od ziarenka do bochenka”. Swoje umiejętności rozwija na licznych kursach i szkoleniach w Polsce i za granicą. Prywatnie spełnia się jako żona i matka dwóch córek u których także stara się zaszczepić miłość do wypieków słodkich i wytrawnych.


Anna Winiarska - doktor habilitowany technologii żywności i żywienia, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Naukowo zajmuje się wpływem substancjiaktywnych obecnych w żywności na zdrowie człowieka. Uważa, że „bez mąki nie ma życia”, dlatego zarówno naukowo jak i prywatnie szczególną uwagę zwraca na jakość produktów zbożowych, które są głównym składnikiem diety człowieka.


Łukasz Dobrowolski Szef kuchni, ale przede wszystkim kucharz. Jak sam mówi kucharzem się jest a szefem bywa. Od lat zakochany w mące i zapomnianych przepisach regionalnych dań. Szef kuchni marki Bosch i Wiesheu. Dzięki owocnej współpracy, realizuje się jak piekarz i kucharz. Przez ogromną ciekawość świata i przekorne podważanie utartych norm, poszukuje alternatywnych połączeń smakowych bawiąc się kreacją dań na talerzu. Uważa, że talerz jest dla kucharza jak płótno dla malarza. Smakiem można pobudzać zmysły i wspomnienia, tworzyć potrzeby i marzenia. Sercem związany z Dolnym Śląskiem i górami. Niepoprawny optymista z ogromną potrzebą dzielenia się wiedzą, dlatego często jest zapraszany na liczne szkolenia i pokazy kulinarne podczas których tworzy show kulinarno rozrywkowy, który pozostaje w pamięci. Felietonista, autor rozmyślań nad jedzeniem, żywnością i winem. Jego styl to połączenie kuchni ulicznej z nowoczesnym podaniem i wykorzystaniem sezonowych, regionalnych produktów. Piotr był w składzie Jury w I i III edycji Master Baker.


Tomasz Knapowski doktor habilitowany w dziedzinie: Nauki rolnicze, dyscyplina naukowa: Rolnictwo i Ogrodnictwo, profesor Politechniki Bydgoskiej. Od początku pracy na uczelni związany z technologią zbóż, głównie pszenicy i orkiszu. Naukowo zajmuje się wpływem czynników agrotechnicznych na wartości wskaźników technologicznych ziarna zbóż i uzyskanych z niego mąk, a także oceny jakościowej wypieczonego chleba. Organizator Laboratorium Oceny Jakości Ziarna Zbóż dla Przetwórstwa Spożywczego utworzonego w ramach realizacji II etapu „Regionalnego Centrum Innowacyjności”. Prowadzi zajęcia ze studentami na kierunku Technologia żywności i żywienia człowieka warsztaty popularno-naukowe dla uczniów szkół podstawowych i średnich oraz na Festiwalach Naukowych i innych wydarzeniach promujących aktywność kadry badawczo-dydaktycznej Politechniki Bydgoskiej. Współpracował i współpracuje z Zakładem Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o. w Bydgoszczy i Spółdzielnią Produkcji Spożywczej TOSTA w Bydgoszczy.

Ponadto piekarzami technicznymi / sędziami technicznymi V edycji będą:
- Piotr Złociński - mistrz piekarski i cukierniczy
- Piotr Połomski - z wykształcenia piekarz, kucharz




Organizator:
Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”
ul. Rakowiecka 36/38
02-532 Warszawa
https://polskaekologia.org/


Wykonawca:
Międzynarodowe Targi Poznańskie Sp. z o.o.
ul. Głogowska 14
60-734 Poznań
https://www.mtp.pl/pl/
Mapa serwisu: