Pomysł konkursu zrodził się w trakcie szkolenia „Nauka tradycyjnego wypieku pieczywa ze zbóż EKO” zorganizowanego w 2019 r. przez Stowarzyszenie Polska Ekologia. W przerwach z rozmowy między Czesławem Meusem - mistrzem piekarstwa i uczestnikiem warsztatów Piotrem Połomskim - administratorem facebookowych grup piekarskich stworzyła się koncepcja nowego ogólnopolskiego przedsięwzięcia piekarskiego. Połączyli dwie formuły: „I Love Whole Grain” - internetowego konkursu fotograficznego dla piekarzy, który w 2018 roku przeprowadził w mediach społecznościowych Piotr Połomski, z konkursem typowo stacjonarnym „Zboża najwyższej jakości - powrót do zbóż pradawnych”, który przeprowadzał stacjonarnie Czesław Meus. Projekty miały wspólne cele, skupione wokół tematu zwiększenia spożycia rzemieślniczego pieczywa - smakowitego, odżywczego i prozdrowotnego - na naturalnych kwasach piekarskich, z udziałem mąki całoziarnowej, świeżo mielonych, ze zbóż żywych, z pierwotnych odmian zbóż, w szczególności z upraw ekologicznych. Tak powstała idea dwuetapowego konkursu piekarskiego: eliminacje drogą internetową aby dotrzeć do jak największej liczby utalentowanych piekarzy, z finałem na żywo aby pokazać, że praca piekarza może być widowiskowa, pociągająca i rozwojowa. Autorem nazwy konkursu „Master Baker”, nazwy adresu internetowego, oraz projektu logo jest Piotr Połomski. Pomysł okazał się sukcesem!
Edycje MasterBaker, pule nagród, zwycięzcy oraz składy Jury:
-
Master Baker 2019 (edycja I "Z tej mąki będzie chleb")
Eliminacje odbyły się drogą elektroniczną. Wyłonieni finaliści spotkali się w finale żywo podczas Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego Bakepol zorganizowanych przez Międzynarodowe Targi Poznańskie w dniach 12-14 września 2019 r. w Krakowie. Konkurs odbył się dzięki zaangażowaniu Stowarzyszenia Polska Ekologia, Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, Międzynarodowych Targów Poznańskich oraz firm - partnerów, którzy użyczyli sprzęt i ufundowali nagrody. Główną nagrodą był młynek do mielenia zbóż na mąkę marki Mockmill. Wszyscy laureaci otrzymali dyplomy udziału, komplet form kwasoodpornych Korzeniewscy, unikatowe uniformy piekarskie, szablony do dekoracji pieczywa, wśród nagród znalazły się także robot kuchenny, ekspres, toster, blender, vouchery na pobyt w Willa Scandia, vouchery na zakup profesjonalnej odzieży, książki "Plecionki krok po kroku" pod redakcją dr Józefa Sadkiewicza, prenumerata czasopisma Mistrz Branży oraz inne, Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia ufundowała książki z CD "Technologia Piekarstwa". Nagrody ufundowało także Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Patronatu medialnego udzielili magazyn Mistrz Branży oraz grupa piekarska Domowy Piekarz. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski objął konkurs patronatem honorowym.
Zwycięzcy w kategorii Zawodowcy - miejsce 1. Krzysztof Bryjka (PASOL-PACO, Świdnica), 2. Andrzej Jacak, 3. Paweł Tkaczuk; natomiast w kategorii Amatorzy - miejsce 1. Matylda Kustra, 2. Aleksandra Kozło, 3. Wojciech Wąsik.
W skład Jury wchodzili przewodniczący Józef Sadkiewicz, Czesław Meus, Stanisław Butka, Łukasz Dobrowolski oraz Piotr Połomski.
- Master Baker 2020 (edycja II "Każdy umie upiec chleb. To proste.")
Ze względu na pandemię elimincje i finał zostały przesunięty na rok 2021. Eliminacje odbywały się od 5 sierpnia 2021 do 23 września 2021 r. drogą elektroniczną. Finałowa rywalizacja została przeprowadzona na żywo w trakcie trwania Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu w dniach 4-6 października 2021 r. Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Polska Ekologia, wykonawcą Międzynarodowe Targi Poznańskie. Projekt został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Pula nagród wynosiła 30.000 zł, w tym nagrody rzeczowe. Patronatu medialnego udzielili magazyn Mistrz Branży, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Cukiernictwo i Piekarstwo oraz facebookowa grupa piekarska Domowy Piekarz. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Puda objął konkurs patronatem honorowym.
Zwycięzcy w kategorii Zawodowcy - miejsce 1. Karol Żuber (Na2 Piekarnia, Lublin), 2. Aleksandra Kozło (Radosna Twórczość, Boguchwała), 3. Jarosław Kurach (Bakery Master Sp. z o.o., Wieliczka); w kategorii Uczniowie - miejsce 1. Wiktor Pałka (Niepubliczne Technikum Zawodowe im. Żołnierzy Sił Pokojowych ONZ ZDZ w Kielcach), 2. Patrycja Markowska (Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im.K Kluka w Rudce), 3. Eryk Wierzchowski (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku); w kategorii Amatorzy - miejsce 1. Małgorzata Rybacka, 2. Andrzej Pyć, 3. Konrad Stawecki; natomiast w kategorii Koła Gospodyń Wiejskich - miejsce 1. Ryndak Krzysztof (KGW Siedliszowice), 2. Urszula Sławińska (KGW z Plewisk), 3. Urszula Wiśniewska (KGW Dziedziczki w Szymankowszczyźnie).
W skład Jury wchodzili przewodniczący Józef Sadkiewicz, Katarzyna Mojzykiewicz, Piotr Kucharski, Jacek Federowicz oraz Piotr Połomski.
- Master Baker 2022 (edycja III "Szczęście tam, gdzie pachnie chlebem")
Eliminacje odbywały się od 5 sierpnia 2022 do 17 września 2022 r. drogą elektroniczną. Finały na żywo zostały przeprowadzone w trakcie Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu w dniach 26-28 wrześna 2022 r. Konkurs odbył się dzięki zaangażowaniu organizatora Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz wykonawcy Międzynarodowych Targów Poznańskich. Projekt został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Pula nagród wynosiła 30.000 zł, w tym nagrody rzeczowe. Patronatu medialnego udzielili magazyn Mistrz Branży, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Cukiernictwo i Piekarstwo oraz facebookowa grupa piekarska Domowy Piekarz. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk objął konkurs patronatem honorowym.
Zwycięzcy w kategorii Zawodowcy - miejsce 1. Paweł Tkaczuk (Piekarnia Pajda Manufaktura Chleba, Warszawa), 2. Karol Żuber (Na2 Piekarnia, Lublin), 3. Tatiana Iaremenko (Piekarnia Poolish, Wrocław); w kategorii Uczniowie - miejsce 1. Wiktoria Suchenko (Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie), 2. Oliwia Zapisek (Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im.K Kluka w Rudce), 3. Wiktoria Kos (Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach); w kategorii Amatorzy - miejsce 1. Anna Jakutajć-Wojtalik, 2. Barbara Dumańska, 3. Sylwia Kościelska; natomiast w kategorii Koła Gospodyń Wiejskich - miejsce 1. Anna Cabaj (KGW U Tatara, Otfinów), 2. Marek Bobin (KGW Zgodni, Braniewo), 3. Ewa Niedźwiedź (KGW Na Fali, Dźwirzyno).
W skład Jury wchodzili przewodniczący Katarzyna Mojzykiewicz, Czesław Meus, Piotr Kucharski, Piotr Złociński, Łukasz Dobrowolski oraz Piotr Połomski.
- Master Baker 2023 (edycja IV "Przyszłość chleba tkwi w tradycji")
Eliminacje odbywały się od 15 czerwca 2023 do 10 września 2023 r. drogą elektroniczną. Finałowa rywalizacja została przeprowadzona w trakcie trwania Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu w dniach 27-29 wrześna 2022 r. Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Polska Ekologia, wykonawcą Międzynarodowe Targi Poznańskie. Projekt został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Pula nagród wynosiła 42.000 zł, w tym nagrody rzeczowe. Patronatu medialnego udzielili magazyn Mistrz Branży, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Cukiernictwo i Piekarstwo oraz grupy piekarskie Domowy Piekarz, Lider Piekarstwa. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus objął konkurs patronatem honorowym.
Zwycięzcy w kategorii Zawodowcy - miejsce 1. Michał Hajnrych (Piekarnia Swojski Chlebek, Polska Nowa Wieś), 2. Juliusz Gozdek (Piekarnia Baken, Warszawa), 3. Bartosz Wróblewski (Piekarnia Niegosławice Dariusz Wróblewski, Niegosławice); w kategorii Uczniowie - miejsce 1. Robert Szczałba (Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie), 2. Natalia Pintera (Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi), 3. Oliwier Rączka (Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach); w kategorii amatorzy - miejsce 1. Marcin Pawlikowski, 2. Daria Wasielewska, 3. Wieńczysław Nabrzyski; natomiast w kategorii Koła Gospodyń Wiejskich - miejsce 1. Krystyna Michalczuk (KGW w Olendach), 2. Barbara Płonka (KGW Stoki), 3. Marek Bobin (KGW Zgodni w Rusach).
W skład Jury wchodzili Katarzyna Mojzykiewicz (przewodnicząca), Piotr Kucharski, Anna Wirkijowska, Łukasz Dobrowolski oraz Piotr Połomski.