Jestem osobą niepełnoletnią, czy mogę wziąć udział w Konkursie?
Tak. W przypadku kiedy Uczestnikiem jest osoba niepełnoletnia należy wypełnić zgodę rodzica lub opiekuna prawnego na udział w Konkursie (Załącznik 1) i dołączyć jako skan lub zdjęcie do przesyłanego w formie elektronicznej Formularza zgłoszeniowego. Wzór zgody jest do pobrania w zakładce
Regulamin
Czy mogę wielokrotnie wypełnić formularz aby zwiększyć swoje szanse na wygraną?
Nie. Każdy Uczestnik może zgłosić się do udziału w Konkursie wyłącznie jeden raz. W przypadku zgłoszenia wielokrotnego przez tę samą osobę brane będzie pod uwagę ostatnie zgłoszenie.
Jaki jest ostateczny termin przesłania zgłoszenia do Konkursu?
Formularz dostępny w zakładce
Formularz zgłoszeniowy należy wysłać do dnia 14 września 2024 do godziny 12:00 w południe czasu polskiego.
Czy z jednego Koła Gospodyń Wiejskich może zgłosić się więcej niż jedna osoba?
Tak. Zgłoszenia do konkursu są indywidualne. Udział jednej osoby z danego KGW nie blokuje możliwości udziału innym z tego samego Koła.
Czy Organizator/Wykonawca zapewnia zakwaterowanie w trakcie trwania Finał Konkursu w Poznaniu?
Tak. Zakwaterowanie jest zapewnione (także dla opiekuna osoby niepełnoletniej, oraz dla nauczyciela - opiekuna Uczestnika w kategorii Uczniowie).
Czy Organizator/Wykonawca pokrywa koszt dojazdu do Poznania na Finał Konkursu?
Nie. Uczestnik jest zobowiązany do przyjazdu na finały na własny koszt.
Czy jeśli w mojej kategorii są do wykonania np. 3 przepisy to muszę je wszystkie wykonać?
Tak. Zgodnie z
Regulaminem §4 Przedmiot Konkursu na zadanie konkursowe składa się komplet receptur. Jeśli w danej kategorii są 2 przepisy należy przesłać przez formularz 2 opisy oraz minimum 2 zdjęcia, po jednym na każdy przepis. Jeśli są wymagane 3 przepisy należy przesłać przez formularz 3 opisy oraz minimum 3 zdjęcia... Na jeden przepis wymagane jest minimum jedno zdjęcie - jeżeli nie ma możliwości przedstawienia prac na jednym zdjęciu, opcjonalnie można do formularza załączyć po dwa zdjęcia.
W jaki sposób przygotować zdjęcia do zgłoszenia?
Aranżacja zdjęć jest dowolna. Pamiętaj, że zdjęcie ma przedstawiać walory jakościowe pieczywa: wygląd zewnętrzny skórki, grubość skórki, wygląd miękiszu, porowatość miękiszu, objętość, brak widocznych wad. Warto pamiętać o podstawach: rozkrój swoje pieczywo dopiero gdy masz 100% pewność, że całkowicie wystygło. Zdjęcia wykonaj w dobrym oświetleniu, aby detale były wyraziste i dostatecznie ostre. Przemyśl i ciekawie zaaranżuj kadr. Używaj dekoracji pamiętając że to chleb ma grać rolę główną na zdjęciu. Na zdjęciach nie dopuszcza się wizerunku samego Uczestnika ani osób trzecich, zwierząt, urządzeń, marek, logotypów, ani też szerokiego pleneru itp. Przykłady aranżacji (kliknij aby powiększyć):
Czy na finał mogę przywieźć własny zaczątek, kwas piekarski, gotowy zaczyn itp.?
Tak. Jeżeli metoda wytworzenia Pracy konkursowej tego wymaga Uczestnik do Etapu II ma prawo przywieźć na dzień rywalizacji własny zaczątek, naturalny kwas piekarski, gotowy zaczyn, drożdże, mieszankę surowców, pod warunkiem pisemnego poinformowania Organizatora/Wykonawcy na 5 dni przed rozpoczęciem finału.
Czy na finały mogę przyjechac dzień wcześniej?
Tak. Jeżeli metoda wytworzenia Pracy konkursowej Etapu II tego wymaga Uczestnik ma prawo przyjechać dzień wcześniej i w piekarni konkursowej przygotować np. podmłodę, ciasto, czy dokarmić naturalny zakwas dzień przed finałem i w/w półprodukty i przechować w temperaturze pokojowej, schłodzić w komorze szokowej lub przechować w chłodni, pod warunkiem pisemnego poinformowania Organizatora/Wykonawcy na 5 dni przed rozpoczęciem finału
W razie pytań w pierwszej kolejności zapraszamy do zapoznania się z treścią
regulaminu, w razie niejasności zapraszamy do kontaktu email:
masterbaker@grupamtp.pl