Etap I - Eliminacje zakończyły się
Eliminacje odbywały się od dnia 24 czerwca 2024 do dnia 14 września 2024 r. drogą elektroniczną. Do eliminacji mogły przystąpić wszystkie osoby zajmujące się profesjonalnie lub amatorsko wypiekiem chleba, zamieszkałe na terenie Polski. Finaliści zostali wyłonieni przez Jury Konkursowe w następujących grupach:

  • ZAWODOWCY (Piekarze posiadający kwalifikacje w zawodzie tj. dyplomowani mistrzowie zawodu i czeladnicy; w tej grupie zgłaszają się także piekarze i pomocnicy piekarza bez kwalifikacji w zawodzie piekarza ale na dzień wypełnienia formularza zgłoszeniowego lub w okresie ostatnich 12 miesięcy poprzedzających dzień przesłania formularza zgłoszeniowego prowadzący własną piekarnię lub zatrudnieni w piekarni. Nauczyciele zawodu piekarza oraz instruktorzy wypieku chleba) Lista finalistów alfabetycznie wg nazwisk:
    • Karolina Godlewska (Piekarnia Baken, Warszawa)
    • Juliusz Gozdek (Hotel Warszawa, Warszawa)
    • Jakub Machinko (Pszepiekarnia, Zabierzów)

  • UCZNIOWIE szkół o profilu spożywczym. Lista alfabetycznie:
    • Natalia Lisak (Zespół Szkół Agro-Technicznych im. W. Witosa w Ropczycach)
    • Patryk Podsiadło (Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie)
    • Oliwier Rączka (Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach)

  • AMATORZY – pasjonaci pieczywa, np. gospodynie domowe, domowi piekarze, którzy nie kwalifikują się do innych grup. Finaliści alfabetycznie:
    • Witold Mondry
    • Edyta Szewczyk
    • Anna Szymańska

  • KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH - przedstawicielki i przedstawiciele KGW. Lista alfabetycznie:
    • Anna Frątczak (Koło Gospodyń Wiejskich w Porwitach)
    • Kacper Płonka (Koło Gospodyń Wiejskich Stoki)
    • Ewa Święty (Koło Gospodyń Wiejskich w Niedzicy)

    Finalistom gratulujemy dostania się do Etapu II konkursu. Natomiast wszystkim Uczestnikom eliminacji serdecznie dziękujemy za udział.

    Eliminacje polegały na przygotowaniu we własnym zakresie we własnej piekarni, lub w domu konkursowego pieczywa (wg założeń odpowiednio dla każdej z grup), stworzenie odpowiedniego opisu oraz przygotowanie fotografii. Taką pracę konkursową należało przesłać przez formularz zgłoszeniowy. Ze wszystkich nadesłanych prac Jury Konkursowe wyłoniło 12 Uczestników, po 3 w każdej grupie, którzy będą rywalizować w swoich kategoriach w Finale na żywo.

    Prace konkursowe w Etapie I Konkursu zostały ocenione przez Jury na podstawie nadesłanych fotografii i opisów.





  • Organizator:
    Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”
    ul. Rakowiecka 36/38
    02-532 Warszawa
    https://polskaekologia.org/


    Wykonawca:
    Międzynarodowe Targi Poznańskie Sp. z o.o.
    ul. Głogowska 14
    60-734 Poznań
    https://www.mtp.pl/pl/
    Mapa serwisu: