Finałowa rywalizacja między Uczestnikami wyłonionymi w
Etapie I oraz gala finałowa odbyły się na żywo w trakcie trwania
Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu. W dniach 25-27 września 2024 r. Pełna informacja znajduje się na stronie Wykonawcy zadań konkursowych [
link]. Wszystkim Finalistom serdecznie dziękujemy za wspaniałe wypieki i gratulujemy zajętych miejsc. Konkurs rok w rok pokazuje, że mamy w kraju fachowców oraz pasjonatów, którzy do wypieku chleba podchodzą z prawdziwym zaangażowaniem i wiedzą.
Finaliści zajęli następujące miejsca:
- ZAWODOWCY
- Jakub Machinko (Pszepiekarnia, Zabierzów)
- Karolina Godlewska (Piekarnia Baken, Warszawa)
- Juliusz Gozdek (Hotel Warszawa, Warszawa)
- UCZNIOWIE
- Patryk Podsiadło (Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie)
- Oliwier Rączka (Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach)
- Natalia Lisak (Zespół Szkół Agro-Technicznych im. W. Witosa w Ropczycach)
- AMATORZY
- Witold Mondry (Poręba Wielka)
- Anna Szymańska (Przyłęk)
- Edyta Szewczyk (Łódź)
- KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH
- Kacper Płonka (Koło Gospodyń Wiejskich Stoki)
- Ewa Święty (Koło Gospodyń Wiejskich w Niedzicy)
- Anna Frątczak (Koło Gospodyń Wiejskich w Porwitach)
Pamiątkowe zdjęcie Master Baker 2024!
Serdecznie gratulujemy zajętych miejsc w Finale. Wszystkim Uczestnikom eliminacji serdecznie dziękujemy za udział.
Piekarnia konkursowa wyposażona była w: piece z garowniami, blachy wypiekowe, miesiarki do zarabiania ciasta, szafę chłodniczą do odroczonej fermentacji, lodówkę na surowce, stoły produkcyjne, stół pomocniczy, wózki na odkładanie blach z wypieczonym pieczywem, wózek z deskami ażurowymi na studzenie pieczywa, młynki do mielenia zbóż na świeżą mąkę, foremki wypiekowe, koszyczki do wyrastania chleba, drobny sprzęt: sita do przesiewania mąki, szufelki do mąki, wałki, noże, skrobki do ciasta, zraszacze wody, wagi na odważanie składników, miarki na wodę, miski...
Podczas Finału dostępne były
surowce takie jak: mąki żytnie konwencjonalne i ekologiczne, mąki pszenne konwencjonalne i ekologiczne, mąki ekologiczne z orkiszu, płaskurki, samopszy, krzycy, ziarna zbóż ekologiczne: pszenica, żyto, orkisz, płaskurka, samopsza, pszenica, krzyca, dodatki: sól morska, himalajska, kamienna, cukier trzcinowy, olej jadalny, świeże drożdże, serwatka, mleko, masło, zakwas żytni bio, słonecznik, sezam, mak, płatki zbożowe, siemię lniane, pestki dyni.
Jeżeli metoda tego wymagała
Uczestnik miał prawo przywieźć na dzień rywalizacji własny zaczątek, naturalny kwas piekarski, gotowy zaczyn, drożdże, mieszankę surowców,
będzie miał także prawo przyjechać dzień wcześniej i w piekarni konkursowej przygotować np. podmłodę, ciasto, czy dokarmić naturalny zakwas dzień przed finałem i w/w półprodukty przechować w temperaturze pokojowej, schłodzić w komorze szokowej lub przechować w chłodni...
Szczegóły dotyczące własnych surowców oraz wcześniejszego przyjazdu określone były w
Regulaminie
O targach POLAGRA
Międzynarodowe targi
POLAGRA to miejsce prezentacji produktów odpowiadających potrzebom konsumentów, nowych technologii pozwalających utrzymać najwyższe standardy bezpieczeństwa w produkcji żywności, a także rozwiązań, które usprawniają prace obiektów gastronomicznych i noclegowych. Mianownikiem jest smak wokół którego budowane są nowe relacje biznesowe warunkujące rozwój branży i promocję polskiej żywności zagranicą. Niewątpliwym atutem targów POLAGRA jest ich różnorodność – wydarzenie oparte o trzy równoległe salony: FOOD, FOODTECH i HORECA sprawia, że cała branża spożywcza może spotkać w tym samym czasie, w jednym miejscu.